Zapiekanka rybna


Zapiekanka rybna, której przepis jest poniżej to jedno z tych dań, które robię zawsze kiedy brak mi pomysłu na szybkie danie dla moich wegetariańskich przyjaciół. Kilkakrotnie uratowało mi skórę, kiedy okazało się, że oprócz zapowiedzianych gości pojawi się ktoś, kto nie je żeberek, a przecież głodny być nie może!
Dowolna ryba, biała, dorsz czy sola, ogólnie dostępne w każdym sklepie nadają się doskonale. Ilość należy dopasować do wielkości naczynia żaroodpornego. Zwykle 4 płaty dorsza, 3 soli, tyle żeby pokrojone na kawałki pokryły naczynie. Kilka razy zamiast kaparów użyłam ogórków kiszonych, koperek także jest nieobowiązkowy. Dobrze, żeby majonez był lekki, nie za tłusty. 

Składniki:

  • 2 dorodne cebule
  • biała ryba
  • słoiczek kaparów lub 3 ogórki kiszone
  • 4 łyżki majonez light
  • duże opakowanie śmietany 18%
  • 2 garści tartego żółtego sera typu mozzarella
  • spora ilość świeżo mielonego pieprzu (nawet płaska łyżka)
  • sól
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • mleko do namoczenia ryby
  • oliwa do wysmarowania naczynia
Wykonanie:


Rybę kroimy w paski i zalewamy 1/2 szklanki mleka. Odstawiamy na ile nam czas pozwoli.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Cebulę kroimy w grube, niedbałe pióra.

Naczynie polewamy oliwą, łyżka wystarczy. Układamy w naczyniu cebulę, lekko solimy. Następnie kładziemy odsączoną rybę.
Wstawiamy taki zestaw na około 15-20 minut do piekarnika. Ważne aby ryba lekko podeschła, straciła pierwszą surowość.

W czasie kiedy ryba jest w piecu. Łączymy majonez, śmietanę, kapary (lub ogórki), pieprz, mąke ziemniaczaną i połowę sera. Mieszamy, solimy do smaku. Możemy dodać garść koperku.


Wyjmujemy rybę z pieca i łyżką nakładamy na nią powstały gesty sos. Posypujemy pozostałym serem.


Pieczemy około 45 minut. Do czasu aż ser będzie złoty.
Podajemy ostygnięte. Sos musi się związać, a zbyt gorący jest za rzadki. 
Ryba jest wspaniała. Na prawdę! I jaka prosta!


Zapiekankę rybną podajemy z pieczywem lub kaszą czy frytkami. Dowolna zielona sałata lub pikle dodadzą kolorytu.
Smacznego!

Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>