Zupa krem z białych szparagów

zupa krem z białych szparagów

Zupa krem z białych szparagów, jak wszystkie dania ze szparagów jest prosta i powinna taka pozostać. Białe szparagi mają niezwykle delikatne smak i każda przyprawa może go stłumić.

Ze względu na swa nikłą esencjonalność do smakowitej zupy muszą być użyte w sporej ilości. Wg mnie pęczek szparagów starcza na 2, no 3 małe talerze wyśmienitej zupy. Czasem w restauracjach spotykam coś na kształt krochmalu i zwą to krem z białych szparagów. Koszmar.

Ok, do rzeczy.

Składniki dla 2 osób:

  • pęczek szparagów
  • mały ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka białego pieprzu
  • 1/4 kostki masła, tak ze 2 łyżki
  • kostka rosołowa
  • 2/3 litra wody, 3 kubki
  • sól

Wykonanie:

Kroimy szparagi. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i masło. Zagotowujemy.

Gotujemy około 15-20 minut pod przykryciem, aż szparagi będą bardzo miękkie.

Zdejmujemy z ognia. Miksujemy. Następnie przecieramy drewniana łyżką przez drobne sitko. Takie jak do przesiewania mąki. Musimy oddzielić włókna od kremu.

Powstały sos, będzie go zaskakująco niewiele, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe. Jeśli będzie bardzo rzadki możemy dodać 1 płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczona w wodzie i zagotować.

Podajemy oprószone parmezanem.

zupa krem z białych szparagów

 

Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>