Zupa krem z dyni

Zupa dyniowa
Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni  powinna mieć bardzo intensywny smak, dlatego należy z umiarem ale i odważnie używać przypraw.

Kurkuma ma nadać intensywnie żółty kolor, można z niej zrezygnować, tak jak i z pomidora na rzecz przecieru. Jednak dodając przecier należy dodać łyżeczkę cukru. Świeży imbir można zastąpić suszonym, czosnek w granulkach także doda aromatu. Sos sojowy oraz ocet dodają winnego smaku, obie przyprawy odbierają kolor…dlatego dodaję kurkumy. Nadmiar zupy można zamrozić lub pasteryzować. Pod warunkiem, że nie dodaliśmy wcześniej śmietany!

Składniki:

  • 0,5 kg dyni
  • pół kostki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • chilli
  • słodka papryka
  • tarty korzeń imbiru
  • łyżka kurkumy
  • szczypta mielonego kminku
  • pieprz
  • sól
  • sos sojowy
  • ocet balsamiczny
  • 3 szklanki domowego rosołu
  • pomidor
  • 3 ziemniaki
  • marchewka
  • śmietana 18%

Wykonanie:


Dynię duś na maśle przez 3 minuty.

Dodaj rosół, obrane i pokrojone ziemniaki, marchew i pomidora. Wrzuć czosnek raz imbir i  odrobinę posól.

Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu aż ziemniaki zmiękną. Następnie zdejmij z ognia, dosyp szczyptę chili, łyżeczkę słodkiej papryki i łyżkę kurkumy oraz masło. Zmiksuj na gładką masę. Ponownie zagotuj na maleńkim ogniu, dodaj sos sojowy do smaku oraz ocet balsamiczny. Przypraw pieprzem i chili jeśli jest zbyt łagodna. Podawaj z kleksem śmietany przybrane dowolnymi zielonymi listkami. 

zupa dyniowa
Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>