Zupa krem z zielonego groszku

krem z zielonego groszku


Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku to prosta do wykonania zupa o delikatnym, świeżym smaku. Aksamitną konsystencję uzyskamy przecierając zmiksowaną zupę przez geste sitko. Mleko z dodatkiem masła uwydatni subtelny aromat groszku cukrowego.

Mrożony groszek jest dużo lepszym rozwiązaniem niż pozbawiony smaku, zapachu i koloru, groszek z puszki. Soczyście zielony mrożony, nadaje się do spożycia bez gotowania i jest zdrowszy niż puszkowany mdły odpowiednik.

Składniki:

  • opakowanie mrożonego groszku
  • litr mleka
  • szklanka wody
  • pół kostki masła
  • liść laurowy
  • 1 cebula
  • biały pieprz
  • sól

Wykonanie:

Krem z zielonego groszku to na prawdę bardzo prosta zupa, wykonamy ją w 20 minut.

Pokrojoną cebulę smażymy bez pośpiechu na wolnym ogniu na maśle. Powinna być jasno żółta i słodka w smaku. Dodajemy odrobinę soli.

Dodajemy mleko, wodę i groszek. Nie wsypujemy wszystkiego, garść zostawiamy do dekoracji.

Gotujemy, miksujemy, przecieramy przez sitko. Doprawiamy solą i białym pieprzem.

Jeśli zupa jest za rzadka zagęszczamy ją zasmażką wykonaną z 3 łyżek pszennej mąki i 2 łyżek masła.

Podając dekorujemy świeżym groszkiem.

Zupa krem z zielonego groszku

 

 

 

Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>