Łatwa zupa kukurydziana z kolendrą

Zupa kukurydziana


Łatwa zupa kukurydziana z kolendrą podobno prezentuje się „dziecinnie”. Komentator miał na myśli konsystencję, kolor i delikatny smak, a ja zapewniam, że jest to całkiem poważna zupa 😉 Zupa kukurydziana jest aromatyczna, zawiesista. Pyszna!

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • puszka kukurydzy
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • biały pieprz
  • 1/3 kostki niesolonego masła
  • ząbek czosnku
  • 2 szalotki
  • garść kolendry


Wykonanie:

Odsączoną kukurydzę podsmażamy na maśle z czosnkiem i szalotką i odrobiną soli.

Do wywaru dodajemy 2/3 smażonej kukurydzy, zagotowujemy. Całość miksujemy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą (mam uczulenie więc nie używam) wymieszaną z 1/3 szklanki zimnej wody, resztę kukurydzy i doprawiamy solą i białym pieprzem. Podajemy udekorowane kolendrą.

Możemy zmiksować całą kukurydzę jeśli wolimy kremową konsystencję. 

Jeśli gęstość nam odpowiada, nie musimy dodawać mąki ziemniaczanej. 

delikatna Zupa kukurydziana
Dołącz

Równie Ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>