Zupa marchewkowa

Zupa marchewkowa
 

Zupa marchewkowa bo dzień bez zupy, to nie dla mnie! Powinnam chyba zmienić bloga na takiego o zupach, ponieważ robię ich najwięcej.

Dziś delikatna zupa marchewkowa z imbirem i kolendrą. Maślana z nutą białego pieprzu. 
Do dzieła!
 
Składniki:
  • 2 duże ziemniaki
  • 3 laski selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 duże cebule
  • 1 kg marchwi
  • biały pieprz
  • sól
  • liść laurowy
  • 2 cm świeżego imbiru lub łyżeczka suszonego
  • ponad pół litra mleka
  • 1,5 l wody
  • 1/3 kostki masła
  • garść kolendry
Wykonanie:
wywar warzywny do zupy
 
Ze wszystkich warzyw i ziół, poza marchewką i kolendrą gotujemy wywar (bez mleka).
Kiedy warzywa będą miękkie, wyławiamy liść laurowy i miksujemy zupę na gładka masę. Następnie dodajemy mleko, masło i pokrojoną w kostkę marchewkę.
Zagotowujemy. Doprawiamy białym pieprzem i solą, dodajemy kolendrę. Dzięki ziemniakom zupa jest zagęszczona, możemy dodać ich więcej jeśli lubimy bardziej zawiesiste zupy. Gotowe!
 
delikatna zupa marchewkowa
 
Dołącz

Równie Ciekawe

2 Comments

  1. 1
  2. 2

    Myślę że z kokosowym może wyjść ciekawie. Jest kolendra i imbir, to trochę w azjatyckim klimacie, może dodała bym chilli i sos sojowy, żeby nie wyszło za mdłe. Będę czekać na informację jak wyszło, Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>